torsdag, april 26, 2012

Breivik - offer för norsk kultur?

Kommer ni ihåg första nyhetsinslagen från Norge den 22 juli? Efter att sprängningarna inne i Oslo hade skett. Vad var er första tanke om vem eller vilka som hade gjort det?

Jag läste några veckor (månader?) senare om en muslimsk kvinna i Oslo som hade ringt till sina barn efter sprängningen och sagt åt dem att genast åka hem. I första hand var hon inte rädd för ytterligare en bomb, men hon var rädd för de blickar som andra norrmän hade gett henne på bussen. Som muslim var hon medskyldig, för självklart var det ju några islamistiska galningar som hade gjort det.

För några dagar sedan sa Breivik i rättssalen att om han var "en skäggig jihadist" så skulle man inte ha gjort en rättspsykiatrist utredning på honom. Och här har han nog en poäng (en av få). Eftersom det är en vanlig norrman som gjort det så måste det ju vara något fel på honom. Medier har grävt i hans bakgrund, försökt hitta orsaken till de osannolika brott han begått. Ingen skulle väl komma på tanken att det ligger något i den norska kulturen som fått honom att planera och genomföra massakern. Jämför med de som planerade att spränga Jyllandsposten. Tror ni att någon journalist kommer gräva i deras taskiga barndom för att hitta alternativa orsaker till deras handlande? Nej här är förklaringen att de är islamister, "skäggiga jihadister" och det ligger i deras kultur att hålla på sådär. "De är ju sådär". I första hand är de gruppmedlemmar som agerar enligt gruppens normer medan Breivik är en individ. En galning. Inte som alla andra blonda och blåögda norrmän.

Och såhär är det ju med allting. Den stora gråa massans (rasistiska) förklaringar till att män med utländsk bakgrund våldtar/slår sina fruar/misshandlar någon på stan är för att de är just "utlänningar". Det ligger i deras kultur. Svenska män som våldtar är bara dumma i huvudet. Deras mamma älskade dem inte eller så är de mentalt instabila.Det kan ju aldrig bero på vår överlägsna och civiliserade kultur...

2 kommentarer: